Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Workshop Introductie Systemic Ritual

26 januari - 09:30 tot 16:30

€110

Susanne Hazen
inclusief koffie/thee/tafelwater en biologische lunch

Geaccrediteerd door VVET en aan te vragen bij VBAG

Systemic Ritual

Op deze dag maak je kennis met de methode van Systemic Ritual. Het wordt hoofdzakelijk een praktische dag, waarin we veel ‘rituelen’ zullen uitvoeren.

Systemic Ritual is een variant op Systeemopstellingen. In deze methode wordt het werken met Systeemopstellingen verrijkt met principes uit het Sjamanisme. Systemic Ritual is ontwikkeld door Daan van Kampenhout. Hij heeft zich al vroeg in zijn leven gespecialiseerd in het sjamanisme. In de jaren 90 kwam hij in contact met het werk van Bert Hellinger – de Familieopstellingen. Hij was onder de indruk van de diepgang en helende werking van familieopstellingen en zag overeenkomsten met concepten of principes uit sjamanistische tradities. Een paar van deze overeenkomsten zijn:

  • Zowel in een sjamanistisch ritueel als in een opstelling speelt tijd geen rol. Een opstelling en ritueel vinden in de ruimte plaats, in het hier en nu.
  • De helende werking geldt voor het hele systeem en niet voor één individu.
  • De helende werking gaat niet zo zeer uit van het eigen vermogen van het individu, maar er worden krachten van buitenaf ingezet – bijvoorbeeld een voorouder.
  • Zowel in familieopstellingen als in sjamanistische rituelen hebben overledenen en levenden een rol. Beide bestaan in het hier en nu. De overledenen verkeren alleen maar in een andere ‘dimensie’ of ‘wereld’.
  • Er wordt gewerkt met ‘helende zinnen’, zinnen met een archaïsche kracht – die tot het onbewuste spreken en daar een helende werking teweegbrengen.

De verschillen

Het verschil zit met name in de methode. Waar binnen het sjamanisme de sjamaan met hulp van zijn assistenten het werk doet, maakt de methode van familieopstellingen gebruik van representanten. Dit zijn mensen die het familiesysteem van de vraaginbrenger niet kennen en tijdens de opstelling een plek innemen van een familielid van de vraaginbrenger (ofwel cliënt voor wie de opstelling plaatsvindt). Iedereen kan representant zijn. Er zijn geen speciale gaven voor nodig. Op het moment dat een representant een plek inneemt binnen het familiesysteem dat wordt opgesteld, krijgt de representant gewaarwordingen. Dit kan zijn ‘ik voel me bang’ of ‘ik wil niet zo dicht bij …..  (een ander familielid) staan’ of ‘mijn aandacht gaat uit naar …. ‘ etc.
In de methode van Systemic Ritual wordt ook gewerkt met ruimte, representanten en helende zinnen. De invloed van het sjamanisme is met name te zien in de aspecten die in de opstelling worden geplaatst en gerepresenteerd worden.

Verbinden met krachtbronnen

In Systemic Ritual wordt er verbinding gemaakt met ‘krachtbronnen’ – wie of wat kan voldoende steun / kracht geven aan de cliënt opdat een volgende helende beweging mogelijk wordt. Bij Systemic Ritual kan het dan voorkomen dat mensen gevraagd worden om ‘healers’ te representeren of krachtdieren met bepaalde kwaliteiten te representeren of verre voorouders (voorouders uit bijvoorbeeld de vijfde of nog latere generatie). Er kan ook gewerkt worden met de kwaliteiten van de vier windrichtingen of de verschillende zielen of lichamen – concepten uit het sjamanisme.

Uitgangspunt bij Systemic Ritual is dat er eerst voldoende kracht aanwezig moet zijn om een heftige confrontatie aan te kunnen. Wanneer een confrontatie te heftig is voor iemand, kan deze nooit een heilzame werking hebben.

Leerdoelen

  • Deelnemer maakt kennis met de methode van Systemic Ritual
  • Deelnemer maakt kennis met het levenswiel / het wiel van de vier windrichtingen dat de basisstructuur vormt waarbinnen een systemisch ritueel zich voltrekt.

De workshop wordt gegeven door Susanne Hazen

 

Tickets

Er zijn geen tickets meer beschikbaar omdat dit event reeds is begonnen/voorbij is.

Gegevens

Datum:
26 januari
Tijd:
09:30 tot 16:30
Kosten:
€110
Evenement Categorieën:
,

Organisator

Marco de Jong
Telefoon:
06-10250722
E-mail:
info@innerfit.nl
Website:
https://www.innerfit.nl/

Locatie

De Klipper
Generaal Urquhartlaan 1
Oosterbeek, 6861 GE Nederland
+ Google Maps
Share This